Vegan wijn: Alles wat je moet weten
Vegan wijn, je hebt het vast weleens voorbij horen komen. Hoewel wijn van druiven wordt gemaakt, is het niet automatisch veganistisch. Tijdens het productieproces gebruiken veel wijnmakers dierlijke producten, zoals melkeiwit of vislijm, om de wijn te klaren. Gelukkig kan dat ook anders.
Wat is vegan wijn?
Vegan wijn komt tot stand zonder dierlijke hulpstoffen. In plaats daarvan klaren wijnmakers vegan wijn met plantaardige middelen, zoals bentonietklei of erwtenproteïne. Deze stoffen hechten zich aan onzuiverheden, zakken naar de bodem van het vat en maken de wijn helder.
Hoe herken je veganistische wijn?
Het kan soms lastig zijn om te zien of een wijn vegan is. Hier zijn een paar tips om het gemakkelijker te maken:
- Zoek naar keurmerken: Vegan wijnen dragen soms een keurmerk, zoals het Vegan Society-logo of V-Label.
- Lees het etiket: Steeds meer wijnflessen vermelden duidelijk of de wijn geschikt is voor veganisten.
- Check de website van de producent: Veel wijnhuizen vermelden op hun websites of hun wijnen vegan zijn.
- Gebruik apps: Apps zoals Barnivore hebben uitgebreide lijsten van veganistische wijnen en brouwerijen wereldwijd. Het is wel zo dat steeds meer wijnhuizen overstappen op vegan wijn, waardoor deze lijsten niet altijd up-to-date zijn.
Om het makkelijk te maken kun je in onze webshop eenvoudig filteren op ‘vegan’, en staat bij elke wijn duidelijk vermeld of het veganistisch is. Maar liefst 95% van onze dranken zijn veganistisch.
Waarom is niet alle wijn vegan?
Wijn lijkt op het eerste gezicht simpel: druiven worden geperst, het sap fermenteert en uiteindelijk ontstaat er wijn. Toch is het proces complexer en worden er vaak dierlijke producten gebruikt tijdens de klaring van wijn.
Klaring verwijdert ongewenste deeltjes, zoals eiwitten en gist, uit de wijn. Bij dit productieproces gebruikt men vaak deze dierlijke stoffen:
- Caseïne: Melkproteïne gebruikt voor het verwijderen van eiwitten.
- Gelatine: Afkomstig van dierlijk collageen.
- Ei-albumine: Eiwit uit eieren dat deeltjes bindt.
- Vislijm: Gemaakt van visblaasjes, gebruikt om witte wijn te klaren.
Vegan alternatieven voor klaren
Vers uitgegiste wijn bevat nog allerlei kleine deeltjes zoals stukjes druivenschil en uitgewerkte gistcellen, waardoor de wijn troebel kan zijn. Om de wijn helder te maken, wordt deze geklaard.
Natuurwijn is hierop een uitzondering, omdat die vaak ongeklaard en ongefilterd wordt gelaten. Hierdoor blijven de natuurlijke deeltjes en gisten in de wijn aanwezig.
Kiest de wijnmaker voor plantaardig klaren, dan doen ze dat vaak met deze klaringsmiddelen:
- Erwtenproteïne: Plantaardig eiwit uit erwten, gebruikt om tannines te verwijderen
- Bentonietklei: Vulkanische klei die eiwitten aantrekt en uit de wijn verwijdert
- Actieve kool: Koolstof die ongewenste geuren en smaken absorbeert.
Hoe wordt wijn geklaard?
- Toevoegen van klaringsmiddel: Een speciale stof wordt toegevoegd aan het vat met wijn die helpt om ongewenste deeltjes, zoals troebelheid, aan te trekken.
- Binden van de deeltjes: De deeltjes in de wijn binden zich aan het klaringsmiddel.
- Bezinken: Deze gebonden deeltjes zakken vervolgens naar de bodem van de tank.
- Scheiding: De wijn wordt voorzichtig overgegoten in een ander vat, waarbij de vaste deeltjes achterblijven.
- Filtratie (optioneel): Tot slot kan de wijn door een filter gaan om de laatste restjes te verwijderen en hem helemaal helder te maken.
Er blijven geen dierlijke ingrediënten achter in wijn, ongeacht of deze veganistisch of conventioneel is geklaard. Je drinkt dus nooit dierlijke eiwitten. Het productieproces maakt dus het verschil tussen vegan en niet-vegan wijn, waarbij soms dierlijke producten een rol spelen.
Is biologische wijn vegan?
Niet alle biologische wijn is vegan. Biologische wijnmakers vermijden chemische pesticiden en kunstmest, maar gebruiken soms nog dierlijke producten voor de klaring.
Het biologische label zegt alleen iets over de teelt van de druiven, niet over het gebruik van dierlijke stoffen in de productie. Daarom is het belangrijk om verder te kijken dan alleen het biologische keurmerk als je op zoek bent naar veganistische wijn.

Waarom kiezen voor vegan wijn?
Steeds meer mensen kiezen voor vegan wijn vanwege ethische overwegingen of milieuzorgen. Door voor veganistische wijn te kiezen, help je de vraag naar dierlijke bijproducten te verminderen en draag je bij aan duurzamere landbouwmethoden. Het vermijden van dierlijke stoffen in de wijnproductie zorgt niet alleen voor een diervriendelijker product, maar ook voor een kleinere ecologische voetafdruk.
Met een beetje kennis en de juiste tools wordt het eenvoudig om vegan wijn te vinden en te genieten van een heerlijk glas zonder compromissen. Benieuwd naar ons aanbod vegan wijn? Klik hier om ons assortiment veganistische wijn te bekijken.