Wat is wijn zonder sulfiet en waarom kiest men ervoor?

Wijn zonder sulfiet wordt steeds populairder. Veel mensen kiezen bewust voor producten met minder toevoegingen. Sulfietvrije wijn klinkt puur, maar wat betekent het precies? Hoe herken je het en is het hetzelfde als natuurwijn? In dit artikel ontdek je alles over deze bijzondere wijnsoort.

Wat is sulfiet en waarom wordt het toegevoegd?

Sulfieten zijn conserveermiddelen die vaak worden toegevoegd aan voedingsmiddelen en dranken, zoals wijn. Ze helpen oxidatie tegen te gaan en zorgen ervoor dat de houdbaarheid wordt verlengd. In wijn spelen ze een belangrijke rol om de smaak te behouden en bederf te voorkomen.

In de wijnindustrie zijn sulfieten dan ook niet weg te denken. Ze zorgen ervoor dat de wijn stabiel blijft en dat de smaak niet achteruitgaat. Kortom, sulfieten zijn de stille helden die ervoor zorgen dat jouw wijn ook na een tijdje nog lekker smaakt.

Bevat sulfietvrije wijn écht geen sulfiet?

Je vraagt je misschien af: Bestaat er echt een wijn zonder sulfieten? Nou, niet helemaal. Sulfieten ontstaan namelijk van nature tijdens het fermenteren van druiven. Dus zelfs in wijnen zonder toegevoegde sulfieten zit er altijd een kleine hoeveelheid. Het gaat bij sulfietvrije wijnen om wijnen waar geen extra sulfieten aan worden toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen. Dit betekent dat deze wijnen wat kwetsbaarder zijn voor oxidatie en minder lang houdbaar zijn na opening.

Een goed voorbeeld is een pak vruchtensap. Zodra je het opent, begint de kwaliteit van het sap af te nemen door blootstelling aan lucht. Binnen een paar dagen kan de smaak minder fris worden, en het sap kan zelfs beginnen te fermenteren.

Is sulfietvrij en natuurwijn hetzelfde?

Nu we toch bezig zijn, laten we meteen even een misverstand uit de weg ruimen. Veel mensen denken dat natuurwijn en sulfietvrije wijn hetzelfde zijn, maar dat is niet helemaal waar. 

  • Natuurwijn: Wordt gemaakt met minimale interventies, zonder chemische toevoegingen en met minimale filtering.
  • Sulfietvrije wijn: Richt zich specifiek op het vermijden van toegevoegde sulfieten.

Belangrijk om te weten: Natuurwijn bevat van nature voorkomende sulfieten, die ontstaan tijdens het fermentatieproces, maar er worden geen extra sulfieten aan toegevoegd. Daarom zul je bij natuurwijn niet de aanduiding “sulfietvrij” vinden, omdat het sowieso natuurlijke sulfieten bevat. Als je specifiek op zoek bent naar wijn zonder toegevoegde sulfieten, zoek dan op het etiket naar de vermelding “zonder toegevoegde sulfieten.”

Waarom zou je sulfietvrije wijn drinken?

Ten eerste is er een kleine groep mensen die gevoelig is voor sulfieten en daar gezondheidsklachten van kunnen krijgen. Denk aan hoofdpijn of benauwdheid. Vooral mensen met astma kunnen hier last van hebben, omdat zij soms gevoeliger zijn voor de effecten van sulfieten. Voor deze groep mensen is het een uitkomst dat er wijnen zonder toegevoegde sulfieten bestaan.

Maar ook als je geen last hebt van sulfieten, kan het een bewuste keuze zijn om voor sulfietvrije wijn te gaan. Veel mensen houden van de zuivere, natuurlijke smaak die wijnen zonder toegevoegde sulfieten bieden. Geen conserveermiddelen, maar gewoon puur natuur.

De voordelen van sulfietvrije wijn:

  • Geschikt voor mensen die gevoelig zijn voor sulfiet.
  • Een zuivere, natuurlijke smaak zonder toegevoegde conserveermiddelen.

Hoe bewaar en drink je sulfietvrije wijn?

Nu je weet wat sulfietvrije wijn is, is het handig om te weten hoe je deze het beste kunt bewaren en drinken. Omdat sulfietvrije wijn geen toegevoegde conserveermiddelen heeft, is hij gevoeliger voor lucht. Dit betekent dat de wijn na opening sneller in kwaliteit achteruit kan gaan.

Hoe bewaar je een geopende fles?

Een geopende fles sulfietvrije wijn moet je eigenlijk zo snel mogelijk opdrinken. De wijn verliest namelijk snel zijn frisse smaak zodra hij met lucht in contact komt. Ideaal gesproken drink je de fles dezelfde dag nog leeg, maar als dat niet lukt, is het slim om de fles in de koelkast te bewaren. Hierdoor vertraag je het oxidatieproces een beetje, maar zorg ervoor dat je hem binnen twee tot drie dagen opmaakt.

  • Tip: Zet de fles met de kurk goed terug op de fles en bewaar hem in de koelkast. Zo blijft de wijn net iets langer goed.

En een ongeopende fles?

Ongeopende flessen sulfietvrije wijn kun je het beste op een koele, donkere plek bewaren, weg van directe warmte of zonlicht. Denk aan een kelder of een koele kast. Het is belangrijk om schommelingen in temperatuur te vermijden, want dit kan de smaak van de wijn beïnvloeden.

  • Ideale bewaarplek: Rond de 16°C en vooral niet naast de kachel of in het raamkozijn, hoe verleidelijk dat misschien ook is.

Vers drinken is de sleutel

Sulfietvrije wijn is vaak niet bedoeld om jaren te bewaren. Het is een wijn die je jong moet drinken, zodat je optimaal kunt genieten van zijn frisse, pure smaak. Dus als je een fles opent, is het verstandig om hem snel op te maken. En heb je toch wat over? Geen zorgen, bewaar de restjes in de koelkast en geniet er binnen een paar dagen van.

Benieuwd hoe lang je andere wijn kunt bewaren? Lees ons artikel: Hoe lang kun je wijn bewaren na openen?

Biologische wijn en sulfiet: Hoe zit dat?

Biologische wijn en sulfietvrije wijn zijn zeker niet hetzelfde. Hoewel biologische wijnen vaak minder sulfiet bevatten dan conventionele wijnen, is het niet zo dat biologische wijnboeren altijd weinig sulfiet gebruiken. Er wordt nog steeds sulfiet toegevoegd om de wijn langer houdbaar te maken. 

Het klopt dat biologische wijnen aan strengere normen moeten voldoen, en de toegestane hoeveelheid sulfiet is inderdaad lager dan bij gewone wijnen, maar sulfieten zijn er nog steeds.

Wil je echt een wijn zonder toegevoegde sulfieten, dan moet je letten op termen zoals “sans sulfites ajoutés” (Frans), “senza solfiti aggiunti” (Italiaans), of “sin sulfitos añadidos” (Spaans) op het etiket. Biologische wijnen zijn wel schoner en milieuvriendelijker, maar bevatten niet automatisch helemaal geen sulfieten. Het blijft dus belangrijk om goed te kijken als je op zoek bent naar een wijn zonder toevoegingen.

Geniet van wijn zonder toegevoegd sulfiet

Sulfietvrije wijn is ideaal voor wie een pure, natuurlijke smaak wil zonder extra toevoegingen. Hoewel er altijd wat sulfiet ontstaat tijdens fermentatie, biedt sulfietvrije wijn een frisse, ongefilterde smaak. Of je nu kiest voor biologische wijn, natuurwijn of een fles zonder toegevoegde sulfieten, drink de wijn vers voor de beste smaak.

Klaar om het zelf te proberen? Check onze selectie sulfietarme wijn en ontdek jouw nieuwe favoriet.