Alles 100% biologisch       Gratis verzending vanaf €75       Binnen 1 werkdag verzonden      ⭐⭐⭐⭐⭐ (4,9/5) Klantbeoordelingen

Veelgestelde Vragen

Veelgestelde Vragen

We snappen dat de wereld van biologische wijn en duurzame dranken soms wat vragen kan oproepen. Daarom hebben we op deze pagina de meestgestelde vragen voor je op een rijtje gezet.

Zie je je vraag niet in de lijst? Dan kun je ons altijd bereiken via de chatfunctie rechtsonder op de pagina.

Wat is biologisch?

Wat onderscheidt biologische wijn van reguliere wijn?

Biologische wijn wordt altijd gemaakt van biologische druiven. Deze druiven worden verbouwd zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest.

Wat zijn de kenmerken van biologische sterke drank?

Bij biologische sterke drank worden uitsluitend biologische grondstoffen gebruikt. De alcohol die gestookt wordt is uit biologische granen (of andere grondstoffen) gestookt.

 

Eventuele toevoegingen zoals kruiden en specerijen moeten ook biologisch gecertificeerd zijn.

Zijn biologische dranken duurder?

Om biologische wijn te maken, heb je biologische druiven nodig. De druiven worden zonder pesticiden en kunstmest verbouwd. Hierdoor krijg je gezondere en smaakvollere druiven, maar de opbrengst is iets lager dan bij ‘bespoten’ druiven.
Omdat er ook geen fungiciden (tegen schimmel) gebruikt worden, moet de boer zijn druivenplanten regelmatig ‘open snoeien’. Hierdoor komt er meer wind door de planten en wordt schimmel tegengegaan. Dit is arbeidsintensief en daardoor kostbaarder.

 

De grondstof voor de wijn, de druiven, is dus iets duurder voor een biologische wijnboer. Hierdoor is de wijn soms hoger geprijsd.

 

Voor andere biologische dranken geldt in principe hetzelfde: de gestookte granen voor de Whisky, de kruiden in de Gin, de citroenen in de Limoncello: allemaal biologisch geteeld met lagere opbrengst, maar betere smaak.

Speciale kenmerken

Wat is veganistische wijn?

Wijn kan geklaard zijn met eiwitten. Deze eiwitten kunnen een plantaardige of dierlijke oorsprong hebben. Bij veganistische wijn wordt met plantaardige eiwitten geklaard. Een wijnboer kan er overigens ook voor kiezen om niet te klaren.

Wat is sulfiet-vrije wijn?

Een wijnmaker kan er voor kiezen om wijn te maken zonder sulfiet toe te voegen. Omdat sulfiet een conserveringsmiddel is, is het moeilijker om een sulfiet-arme wijn te maken. De wijn kan kwetsbaarder zijn voor o.a. oxidatie.

 

Sulfiet-vrije wijn bestaat niet, omdat tijdens de vinificatie van de wijn ook sporen van sulfiet kunnen ontstaan.

Zit er sulfiet in biologische wijn?

Ja, meestal wel. Sulfiet wordt o.a. gebruikt om de wijn te conserveren. De meeste wijnboeren streven er naar om zo min mogelijk sulfiet te gebruiken. Sinds 2012 zijn er voor biologische wijnen strengere normen opgelegd dan voor ‘conventionele’ wijnen.

 

De ‘conventionele’ norm:
Droge rode wijn 150 mg/l
Droge witte wijn 200 mg/l
Dessertwijn 400 mg/l

 

Voor biologische wijnen geldt:
Voor wijnen met minder dan 2 g/l restzoet is dat 50 mg/l lager dan de norm.
Voor alle andere wijnen liggen de maxima 30 mg/l lager.

Wat is Vin Nature?

Natuurwijn, Vin Nature of Vin Naturel zijn wijnen waarbij zo min mogelijk wordt ingegrepen door de wijnmaker. Dus geen externe gisten, geen bestrijdingsmiddelen, geen sulfiet.

 

Natuurwijn is geen beschermde naam. Wijnmakers kunnen hun wijn Vin Nature noemen wanneer ze maar willen.  Er is geen certificering.

 

Er zijn wel onofficiële gedragscodes. Hier een paar belangrijke:

  • De druiven moeten biodynamisch of biologisch verbouwd worden.
  • De druiven moeten met de hand geplukt worden.
  • De zuurgraad van de wijn mag niet aangepast worden.
  • Er mag niets worden gebruikt dat smaak toevoegt, zoals nieuwe vaten.
  • De wijnmaker mag alleen gebruik maken van zogenaamde ‘wilde gisten’. Dit zijn gisten die al op de druiven, wijngaard of wijnkelder zitten. Er mag dus geen gebruik gemaakt worden van gekweekte gistcellen.

Verzenden en retourneren

Wat zijn jullie verzendkosten?

Wij verzenden gratis in Nederland en België vanaf €75.-. Voor bestellingen onder de €75,- berekenen we €7,95 verzendkosten.

Meer informatie hierover vind je op onze verzenden en retouren pagina.

Wie komt mijn bestelling brengen?

Dat hangt er van af. Het liefst doen wij het zelf. We hebben dan alles zelf in de hand. We zijn flexibel; kunnen je bestelling desgevraagd onder een afdakje zetten, in de schuur, bij vrienden, buren en we kunnen eventuele vragen direct beantwoorden.

Maar we sturen ook regelmatig bestellingen op. Wij doen dit met Vinologix. Zij zijn gespecialiseerd in het verzenden van flessen. Hierdoor is er weinig breuk. Bij jou aan de deur zie je dan iemand van DPD.

Als we verzenden krijg je altijd een mail van DPD met track & trace waarmee je een gewenst tijdslot kunt aangeven of een andere afleverdatum.

In de regel levert DPD de volgende dag. Zoals je vast wel weet hebben koeriers het tegenwoordig druk ivm Covid. Hoewel het de laatste tijd steeds beter gaat, is het goed om daar rekening mee te houden.

X